Det är jag som är Mattias


Det är jag som är Mattias


Det är jag som är Mattias. Jag har hunnit bli 46 år och har i över 20 år har jag sysslat med många idrotter på alla möjliga nivåer, men framförallt i taekwondo (WTF) och landsvägscykling.

Jag har under lång tid varit tränare och coachat allt ifrån barngrupper till yppersta världseliten. De senaste tre åren har jag varit tränare och sportdirektör i WT-laget Giant-Alpecin. Dessförinnan har jag varit Förbundskapten för herrar landsväg och utbildningsansvarig i både Svenska Taekwondo- och Cykelförbundet.

Anledningen till att jag under lång tid jobbat som tränare är det stora intresset för det som rör lärarprofessionen i kombination med hälsa, motion och prestation.

Egna idrottsliga meriter


Flerårig landslagsspelare i WTF Taekwondo med dubbla SM-guld (-93,-02) och seger i en av Europas största tävlingar, Belgium Open (-94). Elitcyklist var jag mellan 1997 – 2010.

För några år sedan körde jag för första gången Sveriges mest kända cykellopp, Vätternrundan, och 2011 var jag med i ett större gäng som tillsammans trampade runt på 6.51.45!

Hur ser jag på rollen som tränare och coach?


För mig innebär att vara tränare och coach att lyssna på den individ som jag ska jobba med. För att få veta hur han/hon tänker, vilka mål som ställts upp och vad individen har för behov av stöd. Min roll är att på bästa sätt finnas till för den som jag ska stötta. I vissa sammanhang betyder det att jag, i kombination med att lära ut, styr relativt mycket. Det kan då exempelvis röra sig om en nybörjare eller yngre person.

Jobbar jag med en mer självständig och erfaren utövare förändras min roll till att vara ännu mer ständigt lyssnande, försöka hjälpa till att problematisera, visa på andra tänkbara vägar och skapa diskussion genom att vara en kunnig samtalspartner, ett bollplank.

Utövaren måste tro på det som ska genomföras – inte minst när det gäller hårdare satsningar som kräver mycket uppoffringar. Jag som tränare måste därför, i dialog med huvudpersonen, diskutera fram ett upplägg, ett upplägg som sedan vid behov är öppet för korrigering.

Vissa vill bli pushade, andra behöver främst dialog och en tredje trygghet i sit egna beslut. Individualisering är för mig A och O. Oavsett kunskaper och träningsbakgrund är vi olika och förväntar oss olika saker av en tränare. Det är min uppgift att förstå vad individen vill ha och sedan vara med och skapa bästa möjliga träningsmiljö utifrån det.

Jag tror nyckeln till gott tränarskap ligger i att göra utövaren medveten om vad han vill och ska göra, hur han ska göra det och framförallt varför!

Utövarens egna kunskap om träningen (ex att kunna sätta in enskilda träningsmetoder i ett större sammanhang), ökar dennes motivationen och det gör det också lättare att ha ett fruktbart samtal mellan tränare och utövare. Det är också genom kunskap som man själv kan bli mer kritisk till det man ser och hör… och det finns gott om märkliga “bantningstips” inom träningsmetodik också!
Tränaren är till för den som tränar – inte tvärtom!